Pages in topic:   [1 2 3 4 5] >
Dil ve düşünce
Thread poster: Faruk Atabeyli
Faruk Atabeyli
Faruk Atabeyli  Identity Verified
Türkiye
Local time: 12:05
English to Turkish
+ ...
Jan 19, 2011

Bir süredir forumlarda farklı başlıklar altında dil meseleleri üzerine heyecanlı tartışmalar oluyor. Ben tipik bir çevirmen olarak öteleyip durduğum projemin teslim süresi yaklaştığından katılamıyorum, ama olabildiğince izlemeye çalışıyorum.

Geçenlerde dil üzerine çalışan, düşünen, yazan, çizen fikri olan veya olmayan çok geniş kesimlerin ilgini çekeceğini düşündüğüm bir program izledim. Herkese şiddetle tavsiye ederim. Bana göre Türkçe
... See more
Bir süredir forumlarda farklı başlıklar altında dil meseleleri üzerine heyecanlı tartışmalar oluyor. Ben tipik bir çevirmen olarak öteleyip durduğum projemin teslim süresi yaklaştığından katılamıyorum, ama olabildiğince izlemeye çalışıyorum.

Geçenlerde dil üzerine çalışan, düşünen, yazan, çizen fikri olan veya olmayan çok geniş kesimlerin ilgini çekeceğini düşündüğüm bir program izledim. Herkese şiddetle tavsiye ederim. Bana göre Türkçe üzerine yapılmış tartışmalar arasında çok önemli bir yeri olması gereken bir sohbet. Biraz uzun, ama izlemeye başladımı bırakılmayacak kadar da cazip. Tartışmalarımızı "kaleşnikof" ve "ihanet" kavramlarından daha farklı bir boyutta yapacaksak bu sohbet belki bir temel teşkil edebilir.

http://video.ntvmsnbc.com/gercek-orada-bir-yerde-16-ocak-2011.html#gercek-orada-bir-yerde-16-ocak-2011.html
Collapse

Şadan Öz
Şadan Öz  Identity Verified
Türkiye
English to Turkish
Teşekkürler Jan 20, 2011

Geçim derdinin damga vurduğu günlük kargaşa ve stresten kaçamak gibi bu dört "adamın" sohbetini izlemek.
Başta Dilde Sadeleşme konusu olmak üzere dille ilgili tüm başlıklar altında alıntılanabilecek güzel malzeme vermiş program.
Murat Belge sağolsun, diyorum. Gündüz Vassaf ve Şerif Mardin de tatlı üslupları ve değerli katkılarıyla renklendiriyor ama Murat Belge resmen bilgi şölenine dönüştürmüş konuyu.
Çok keyifli. Bağlantısını D
... See more
Geçim derdinin damga vurduğu günlük kargaşa ve stresten kaçamak gibi bu dört "adamın" sohbetini izlemek.
Başta Dilde Sadeleşme konusu olmak üzere dille ilgili tüm başlıklar altında alıntılanabilecek güzel malzeme vermiş program.
Murat Belge sağolsun, diyorum. Gündüz Vassaf ve Şerif Mardin de tatlı üslupları ve değerli katkılarıyla renklendiriyor ama Murat Belge resmen bilgi şölenine dönüştürmüş konuyu.
Çok keyifli. Bağlantısını Dilde Sadeleşme altında verdiğiniz harika yazısıyla birlikte çok öğretici oldu benim açımdan.
Teşekkürler Hocam.
Collapse

Sahin Beygu
Sahin Beygu
Türkiye
English to Turkish
kahve sohbetinden biraz halliceydi Jan 20, 2011

Uzun zamandır dinlediğim en sığ programdı. Murat Belge yıllardır saplanıp çıkamadığı kalıplara bir de İngilizcenin en üstün ve zengin dil (!) olduğunu ekledi. Ne yapalım, memleketin hali bu.

[Değişiklik saati 2011-01-20 21:08 GMT]

Şadan Öz
Türkiye
English to Turkish
: ) Jan 21, 2011

En sığ? İzlediğiniz diğer programları öğrenmek ve takip etmek lazım.

Ayrıca, evet, memleketin hali bu. Hatta Murat Belge'nin yerinde olsam çıkıp bir şey de demezdim. Nasıl olsa ölünce kaale alındığın bir ülke. Konuşsan ve tekrar tekrar bazı şeyleri vurgulasan ne olacak!

[Değişiklik saati 2011-01-21 10:17 GMT]

Dagdelen
Dagdelen  Identity Verified
Türkiye
Member (2010)
German to Turkish
+ ...
Şark meselesi Jan 21, 2011

NTV moderatörü bir alem! Tam bir cümleye başlayacak, kendisini zorlayarak anlamlı bir şey söylediği izlenimini verebilmek için, başlıyor: eeehh, ıııh, aaaachhh
Sanıyorsun, adam ah(z)u kab(ı)z olmuş. Şimdi yapacak!
Yok, olanı biteni bu işte! Eğer birisi etken belleğinde anca 3.000 - 5.000 söz/anlam barındırabiliyorsa, daha fazlasını bekleyemezsin. NTV de en iyi haber kanalı, bir de diğer borazanların halini düşünün.
Yapacak bir şey yok, tek ça
... See more
NTV moderatörü bir alem! Tam bir cümleye başlayacak, kendisini zorlayarak anlamlı bir şey söylediği izlenimini verebilmek için, başlıyor: eeehh, ıııh, aaaachhh
Yok, olanı biteni bu işte! Eğer birisi etken belleğinde anca 3.000 - 5.000 söz/anlam barındırabiliyorsa, daha fazlasını bekleyemezsin. NTV de en iyi haber kanalı, bir de diğer borazanların halini düşünün.
Yapacak bir şey yok, tek çare TNT, cnbc-e, RTL ve benzerleri.

Filozoflara gelince, the marx brothers yani, tek bir alanı al, sistemin diğer unsurlarından soyutla, çözüm ara. Peki, sistem teorisi ne diyor bu konuda? Denge noktası ne alemde?
Collapse

Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
Türkiye
German to Turkish
+ ...
Yalnızca TV ile ilgili olarak... Jan 21, 2011

Söylediklerinize ek,

ARD, BBC, BBC World, TVE, Canal24 Horas, ZDF, RTL (tambien), arte, bir daha arte, RAI, Italia1, hatta RTL II, yine uydudaki Rus kanalları Ostankino 1 vb... Farklı dillerde çok güzel belgesel kanalları... Tatort'lar, tarih'ler, harika belgeseller, harika ötesi fizik proğramları, spor prog., filimler, adam gibi tartışmalar, farklı kültürlere eleştirel olarak bakmalar... Arada bir Germanyalılarıma gülmeler...
See more
Söylediklerinize ek,

ARD, BBC, BBC World, TVE, Canal24 Horas, ZDF, RTL (tambien), arte, bir daha arte, RAI, Italia1, hatta RTL II, yine uydudaki Rus kanalları Ostankino 1 vb... Farklı dillerde çok güzel belgesel kanalları... Tatort'lar, tarih'ler, harika belgeseller, harika ötesi fizik proğramları, spor prog., filimler, adam gibi tartışmalar, farklı kültürlere eleştirel olarak bakmalar... Arada bir Germanyalılarıma gülmeler

Kablolum olmasa da HOTbird (Azgın kuş?) sağolsun Avrupa'da zaten bunlara bakardım.

Selamlar

Rasim Dağdelen wrote:

Filozoflara gelince, the marx brothers yani, tek bir alanı al, sistemin diğer unsurlarından soyutla, çözüm ara. Peki, sistem teorisi ne diyor bu konuda? Denge noktası ne alemde?

[Edited at 2011-01-21 13:39 GMT]
Collapse

Şadan Öz
Türkiye
English to Turkish
Halimiz Jan 21, 2011

Rasim Dağdelen demiş ki:

E dilcilerin (dilden ekmeğini çıkaranların anlamında) buluştuğu şu forumumuzun dille ilgili konulardaki düzeyi ne ki, televizyondaki bir sohbeti çok daha bilimsel olsun?
Kalite, mal belli.

Bunu anlamadım Rasim Bey. Gerçi mevzu uydu kanallarına kaydı anlamadığım bir şekilde ama merak ettim. Sohbete ilişkin mi söylüyorsunuz bunu?

Gulay Baran
Gulay Baran  Identity Verified
Türkiye
Member (2007)
English to Turkish
+ ...
... Jan 21, 2011

Arkadaşlar, konuyu kilitlemiştim ancak bundan sonra saygı-profesyonellik çerçevesinde devam edileceğini düşünerek yeniden açtım. Lütfen ilgili kurala dikkat edelim forum yazışmalarında:

http://www.proz.com/siterules/general/2#2

Adnan Özdemir
Türkiye
German to Turkish
+ ...
Gora Türkçe diyorum, bu kadar saldırılsa da… :) Jan 21, 2011

Tartışmaya katılanlar: Şerif Mardin, Murat Belge, Gündüz Vassaf
Sunucu: Oğuz Haksever
-------------------------------------------------------------------------------------
Olmamış…

Saldırılar:
Karamanoğlu Mehmet Beye saldırılmış (Atam olduğu için not almadım bu saldırıyı yalnızca, yanlış anlaşılmasın)

Dil devrimine saldırılmış…

Nurullah Ataç’a saldırılmış…

Bol bol Arapça, Far
... See more
Tartışmaya katılanlar: Şerif Mardin, Murat Belge, Gündüz Vassaf
Sunucu: Oğuz Haksever
-------------------------------------------------------------------------------------
Olmamış…

Saldırılar:
Karamanoğlu Mehmet Beye saldırılmış (Atam olduğu için not almadım bu saldırıyı yalnızca, yanlış anlaşılmasın)

Bol bol Arapça, Farsça, İngilizce övgüsü yapılmış…

Türkçenin yapısına saldırılmış…

Sözcük türetmeye. eke-köke saldırılmış…

Ahhhhhhh nerede o günler denmiş !!!....

En az 700 yıl Türkçenin saldırı ve işgal altında kaldığına değinilmemiş hiç…

Kaşgarlı Mahmut Beye, sözlüğüne filan hiç değinilmemiş…

Devrik tümcelere saldırılmış…

Laf kalabalığı yapılmış.

Türkçe ile bilim yapılamaz demeye getirilmiş…

Dil Devrimi ile yeni bir toplum yaratılmasına saldırılmış…

Çanak tutmuş gözlüklü sunucu bey, diğerleri de o çanağa çay koymuş…

Ah şu Türkçe İngilizce gibi olsaydı ahhhhhhhh denmiş…

Türk medeniyetinin temeline Arapça Farsçayı koymuşlar, dinamit koyar gibi…

Oğuz bey sormuş:
Anadolu membasından yararlanamadık mı acaba yeterince? demiş…

Üstatlar! - Yok bee demişler tek bir ağızdan…. (Yani yok öyle bir Anadolu kaynağı diyorlar vede beni gülmekten semirtiyorlar

Seçkinciliğin de seçkinciliği ile Bakingam, Topkapı, Tahran-İsfahan, Kahire saraylarının seçkinciliği yapılmış…

Türkçenin sentaksından gelen zorluğu varmış…

Türkçeye bol bol saygısızlık yapmışlar… Not aldım 6 sayfa, özetlediğim budur.

Şuna da üzüldüm: Yabancı dil demek Arapça Farsça Latince İngilizce midir sadece? Öyle anlıyorlar ve renksiz kalıyorlar. Yazık. Çok yazık

Son söz: Sizler, ey tartışmacılar, haydi ordan haydi diyorum en kibar ifademle

Tartışma Türkçenize not verdim-programda gördüğüm- sınıfta kaldınız…

Budur. Düşüncelerim yanlışlanabilir. Ben gördüklerimi izlediklerimi yazdım. Karl Popper sağolsun..

Selamlar
Collapse

Dagdelen
Dagdelen  Identity Verified
Türkiye
Member (2010)
German to Turkish
+ ...
Denge noktası Jan 21, 2011

Önce şunu belirteyim, programın düzeyi gerçekten düşük. Batıdaki örnekleriyle kıyaslayacak olursak, bizimkiler (Batı'nın) Orta Okul düzeyine uygun bir şeyler anlatıyor. Bu program da en iyisi!

Diğer konuşma/bilgilendirme programları ise yerlerde sürünüyor, sunucular/konuklar her hangi bir hazırlığa gerek duymadan, paldır küldür ekran karşısına çıkıyorlar. Zaten kendi background'ları da sığ, sonuçta saçma sapan bir program oluyor.

Sadan Oz:
..
Bunu anlamadım Rasim Bey. Gerçi mevzu uydu kanallarına kaydı anlamadığım bir şekilde ama merak ettim. Sohbete ilişkin mi söylüyorsunuz bunu?

Ne mi demek istedim: Çok zor, internette yazılanlar kalıcıdır. Şöyle diyeyim:
Bir sistemi (Türkiye) anlayabilmek için, önce denge noktasına odaklanmak ve onu irdelemek gereklidir. Bu da, bu sistemi oluşturan ve sürekli olarak karşılıklı iletişim ve etkileşim içinde olan bileşenlerini tek tek ele alarak, onun hakkında konuşmakla olmaz diyorum. Sistemin tümünü dikkate almak zorundasınız.
Türk dilinden, ya da genel olarak bir lisandan bahsediyorlar, bazen de AB'den ve de böylesi karmaşık konulardan.

O sırada, bu Marx Brothers, Batı'ya doğru gittiklerini sanıyor, bindikleri tekne (sistemin denge noktası) ise bambaşka bir yöne doğru seyretmekte.

...

[Edited at 2011-01-21 16:43 GMT]

Şadan Öz
Türkiye
English to Turkish
Saldırı? Jan 21, 2011

Dil konusunda tavrı belli üç insanın görüşlerini aktardığı bir sohbet izledim ben. Ama "saldırı"?

Saldırı'nın sözlük karşılığı şu:
Kötülük yapmak, yıpratmak amacıyla, bir kimseye karşı doğrudan doğruya silahlı veya silahsız bir eylemde bulunma.

Burada saldırıyla kast ettiğin nedir? Nurullah Ataç'ın yaklaşımını beğenmemek, eleştirmek = saldırı mı?
Devrik tümcelere saldırılmış…
Laf kalabalığı yapılmış.
Türkçe ile bilim yapılamaz demeye getirilmiş…

Hangi sözler ve savlarla? Video duruyor, üzerinden gidelim dakikayla.

Oğuz bey sormuş:
Anadolu membasından yararlanamadık mı acaba yeterince? demiş…
Üstatlar! - Yok bee demişler tek bir ağızdan… (Yani yok öyle bir Anadolu kaynağı diyorlar vede beni gülmekten semirtiyorlar)

Anadolu'nun dilinin yalnızca Arapça ve Farsça dilleriyle değil, birçok etkiyle renklendiğini yazısında belirten Murat Belge mi yok öyle bir kaynak demiş?

Kaşgarlı Mahmut Beye, sözlüğüne filan hiç değinilmemiş…

Bu da bu forumda icat olmuş bir eleştiri biçimi: Onu da söyleseymiş, bunu da katsaymış.
Süresi kısıtlı bir sohbet programında ne var ne yok dökmek, her bildiğini ortaya koymak zorunda değil kimse. Yeri gelir konuşulur. Onu da anlamadım. Neden illa bahsetsin Kaşgarlı Mahmut'tan?
Divanü Lügati't-Türk, Arapça açıklamalı bir sözlük. Dillerin ilişkisinin ne kadar renkli olduğunun ve birbirlerine atıfta bulunmaları, birbirlerinden bir şey almaları gerektiğinin en somut kanıtı.
Şimdi "Kaşgarlı Mahmut" denilince ne olacaktı sohbette?
Biz de mi suçluyuz her dil, her Türkçe denildiğinde adamın adını anmazsak?

Sonuçta, ortada saldırı ve Türkçe'ye haksızlık bakımından ne olduğunu zerre anlayabilmiş değilim.
Adnan'ın yazısında daha epey itham var "sözcük türetmeye karşı olmak" gibi. Bunu yapanlardan biri "söylem" ve "iletişim" bana aittir dahi diyor. Yani söz konusu sohbet öyle iki dakikada onun bunun biçildiği bir programın ötesinde gibi. Ne düşünüyorsunuz?

Adnan Özdemir
Türkiye
German to Turkish
+ ...
@Şadan Jan 21, 2011

Şadan Dostum,

Ben bunları gördüm. Başka diyeceğim birşey yoktur. Biraz da lütfen başkaları tartışsın.

İlgili yayın salık verildi. Sağolsun Faruk Hocamız. Baktım zamanımı ayırdım, hem de 6 kilo not alarak, kurşun kalemle... Düşüncelerimi yazdım. Yazmasa mıydım? Benim gördüklerim budur. Bu proğramı izleyen başkaları, başka başka görebilir, duyabilir. Saygı duyarım.

Durum kısaca budur

Ekleyeceğim çıkara
... See more
Şadan Dostum,

Ben bunları gördüm. Başka diyeceğim birşey yoktur. Biraz da lütfen başkaları tartışsın.

İlgili yayın salık verildi. Sağolsun Faruk Hocamız. Baktım zamanımı ayırdım, hem de 6 kilo not alarak, kurşun kalemle... Düşüncelerimi yazdım. Yazmasa mıydım? Benim gördüklerim budur. Bu proğramı izleyen başkaları, başka başka görebilir, duyabilir. Saygı duyarım.

Durum kısaca budur

Ekleyeceğim çıkaracağım yoktur yazdıklarıma. Lütfen diyorum.

Selamlar

P.S. Düşüncelerini, fikirlerini benimsemek mi zorundayım Şadan? Bunları gördüm, izledim, not aldım. Alıntı ve yorumlar senin düşüncelerindir. Saygı duyarım. Olmadı mı?

Yazdıklarım, gördüklerim, duyduklarım yukarıdadır. ok mi?

Kendi açımdan yazacaklarım bu kadardır. Kendi noktamı koy-dum. Koydum. Nokta.

[Edited at 2011-01-21 17:12 GMT]
Collapse

Şadan Öz
Türkiye
English to Turkish
Bir soru daha netleşmesi için Jan 21, 2011

Sağolun Rasim Bey, ancak kafamda bu bağlamla oturmayan bir nokta var hala:
Bir sistemi (Türkiye) anlayabilmek için, önce denge noktasına odaklanmak ve onu irdelemek gereklidir. Bu da, bu sistemi oluşturan ve sürekli olarak karşılıklı iletişim ve etkileşim içinde olan bileşenlerini tek tek ele alarak, onun hakkında konuşmakla olmaz diyorum.

Bir sistemin bütün halinde masaya yatırıldığı bir genel tartışma dizisinden mi bahsediyorsunuz? Ben az televizyon izleyen biriyim. Söz konusu sohbetlerin böyle nihai bir amacı mı var?

Zamanınız olursa "sistem teorisi" (veya sistemler teorisi) ve "denge noktası" yaklaşımınızı açabilirseniz sevinirim.
Konuşmacılar batıya gittiklerini nasıl zannediyorlar (üçlüye bakınca tam çıkaramıyorum bunu) ve sistemin denge noktası nereye kayıyor?

Şadan Öz
Türkiye
English to Turkish
Tamam Jan 21, 2011

Adnan Özdemir demiş ki:

Bir şey ortaya atılınca sorgulanabilir. Ha, yanıt verirsin vermezsin, tabii ki senin bileceğin iş.
Örneğin diyorum ki: Adnan bana şu konuşmasında "saldırdı" (yine diyelim ki senin "Şadan'ın yaklaşımı dilde gelişmeyi çıkmaza soktu" yorumun üzerine).
Senin de farklı düşünmek ve sormak hakkındır haliyle: Ben nerede saldırmışım? diye. Bunu sorduğunda düşünceni empoze etmeye çalışmış olmazsın. Tıpkı benim de şu anda bir şey empoze etmeye çalışmadığım gibi.
Sorduğum odur, ne eksik, ne fazla.

Adnan Özdemir
Türkiye
German to Turkish
+ ...
@Şadan Jan 21, 2011

Dostum,

Saldırı sadece tanımlanan sözlük (LÜGAT anlamı ile mi yapılır? Saldırı yapmak için hurraaaa saldırıyoruzz mu denir yalnızca?
İma ile saldırılır, söz ile saldırılır, isteyen gülümse(m)nesi ile bile saldırır. Konuya genel bakışıyla saldırır. Madem görsel+sözsel bir izletimdi bu proğram, ben böyle yorumlad
... See more
Dostum,

Saldırı sadece tanımlanan sözlük (LÜGAT anlamı ile mi yapılır? Saldırı yapmak için hurraaaa saldırıyoruzz mu denir yalnızca?
İma ile saldırılır, söz ile saldırılır, isteyen gülümse(m)nesi ile bile saldırır. Konuya genel bakışıyla saldırır. Madem görsel+sözsel bir izletimdi bu proğram, ben böyle yorumladım. Saldırır oğlu saldırır...

Bence. Nokta.

Tartışmaya katılmak isteyen arkadaşlar alıntı da yapabilirler, no problem. Ama çalışıyoruz da işte bir taraftan. TV proğramlarına katılacak zaman var mıdır bizlerde

Bi dahaki sefere beni çağırırlarsa onlara Baskçayı da anlatacağım. Aydınlanmış olurlar.

Bu kadar. See you later.

Sadan Oz wrote:

Adnan Özdemir demiş ki:

Bir şey ortaya atılınca sorgulanabilir. Ha, yanıt verirsin vermezsin, tabii ki senin bileceğin iş.
Örneğin diyorum ki: Adnan bana şu konuşmasında "saldırdı" (yine diyelim ki senin "Şadan'ın yaklaşımı dilde gelişmeyi çıkmaza soktu" yorumun üzerine).
Senin de farklı düşünmek ve sormak hakkındır haliyle: Ben nerede saldırmışım? diye. Bunu sorduğunda düşünceni empoze etmeye çalışmış olmazsın. Tıpkı benim de şu anda bir şey empoze etmeye çalışmadığım gibi.
Sorduğum odur, ne eksik, ne fazla.

[Edited at 2011-01-21 17:23 GMT]
Collapse

Pages in topic:   [1 2 3 4 5] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

You can also contact site staff by submitting a support request »

Dil ve düşünce

Translation news in Türkiye

Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

Buy now! »