Pages in topic:   [1 2] >
İsteğe Bağlı Sigorta nedir? Kimler yaptırabiliyor? Tercümanlar?
Thread poster: Adnan Özdemir
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
Türkiye
Local time: 09:11
German to Turkish
+ ...
Mar 9, 2011

Yalnızca aklıma geldi, sormak istedim. Bu konuda bilgisi olan(lar) var mıdır?

Yaptıran(lar) var mıdır? Kim(ler), hangi meslek grupları yaptırabiliyor?

Yararlanabilmek için herhangi bir ''meslek grubundan'' olmaya gerek var mıdır?

Prim ödeyen(ler) var mıdır?

Lokum mudur, ba
... See more

Yalnızca aklıma geldi, sormak istedim. Bu konuda bilgisi olan(lar) var mıdır?

Yaptıran(lar) var mıdır? Kim(ler), hangi meslek grupları yaptırabiliyor?

Yararlanabilmek için herhangi bir ''meslek grubundan'' olmaya gerek var mıdır?

Prim ödeyen(ler) var mıdır?

Lokum mudur, bal mıdır? Nedir? Ne değildir...

Bilgi vermek isteyenlere sağolun-varolun diyorum

Herkese selam eder, bol kazançlı günler dilerim.

[Edited at 2011-03-10 00:59 GMT]
Collapse

Halil Ibrahim Tutuncuoglu
Halil Ibrahim Tutuncuoglu "Бёcäטsع Լîfe's cômplicåtعd eñøugh"
Türkiye
Turkish to English
+ ...
İşverenin isteğine bağlı, Mar 10, 2011

adalet sisteminin aksak çalışmasına güvenerek çalışanını sigortalayacağım diyerek yıllarca oyaladığı sigorta türü olmasın?
Türkiyem şartlarında pek de geçersiz değil sanırım tanımlamam. Neyse sigorta diye bir kelimenin varlığını da sayenizde öğrendim Adnan bey

[Edited at 2011-03-10 04:30 GMT]
Aslında böylelerin
... See more
adalet sisteminin aksak çalışmasına güvenerek çalışanını sigortalayacağım diyerek yıllarca oyaladığı sigorta türü olmasın?
Türkiyem şartlarında pek de geçersiz değil sanırım tanımlamam. Neyse sigorta diye bir kelimenin varlığını da sayenizde öğrendim Adnan bey

Aslında böylelerine acımayıp SGK'ye şikayet etmek lazım. Örn. 3 sene sigortasız birini çalıştıranın cezası ceza+faiz+gecikme zammı ile yaklaşık 200-300 milyar TL'ye gelmekte. Belki biraz akıllandırıcı ve örnek olur.

[Edited at 2011-03-10 05:01 GMT]
Collapse

Türkiye
Turkish to English
+ ...
Şöyle bir tanımı var: Mar 10, 2011

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMA ŞARTLARI VE BAŞLANGICI

İsteğe bağlı sigorta; kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan sigortadır.
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye'de yasal olarak ikamet edenlerde;
a) Bu Kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içerisinde
... See more
İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMA ŞARTLARI VE BAŞLANGICI

İsteğe bağlı sigorta; kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan sigortadır.
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye'de yasal olarak ikamet edenlerde;
a) Bu Kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içerisinde 30 günden az çalışmak veya son bir yıl içinde 360 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,
b) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,
c) 18 yaşını doldurmuş bulunmak,
d) İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmak,
şartları aranmaktadır.
İsteğe bağlı sigortalılık, isteğe bağlı sigortalı olacak kişinin ikametgâhının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine ikametgâh ekinde kuruma vereceği işe giriş bildirgesi ile yaptığı müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlamaktadır. İsteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen tarihlerde, 4 üncü maddeye göre sigortalı olmayı gerektirecek çalışması bulunduğu tespit edilenlerin, zorunlu sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı prim ödenen süreleri iptal edilerek, bu süreye ilişkin ödedikleri primler ilgililere iade edilir. Ancak çakışan isteğe bağlı prim ödemelerine gecikme zammı ve gecikme faizi hesaplanmaz. Bunun yanında mevcut bulunan zorunlu sigortalılık mevcutsa isteğe bağlı sigortalılık tescili kurumca yapılmaz.
http://www.muhasebenet.net/makale_ilker%20aktas_smmm_tum%20yonleriyle%20istege%20bagli%20sigortalilik.html
TERCÜMANLARIN NE KADARININ UYGULADIĞINI BİLMİYORUM.
Collapse

Dagdelen
Dagdelen  Identity Verified
Türkiye
Member (2010)
German to Turkish
+ ...
İşverenin isteğine bağlı "?" Mar 10, 2011

TurkishEnglishTranslator.com "Бёcäטsع Լîfe's cômplicåtعd eñøugh" wrote:

Aslında böylelerine acımayıp SGK'ye şikayet etmek lazım. Örn. 3 sene sigortasız birini çalıştıranın cezası ceza+faiz+gecikme zammı ile yaklaşık 200-300 milyar TL'ye gelmekte. Belki biraz akıllandırıcı ve örnek olur.

[Edited at 2011-03-10 05:01 GMT]

...

?

İşverenin isteği

...

[Bearbeitet am 2011-03-10 07:26 GMT]

Türkiye
Turkish to English
+ ...
irony Mar 10, 2011

Rasim Dağdelen wrote:

...

?

İşverenin isteği

...

[Bearbeitet am 2011-03-10 07:26 GMT]

Dagdelen
Türkiye
Member (2010)
German to Turkish
+ ...
irony? Mar 10, 2011

[quote]TurkishEnglishTranslator.com "Бёcäטsع Լîfe's cômplicåtعd eñøugh" wrote:

Rasim Dağdelen wrote:

...

?

İşverenin isteği

...

No, cynical!

[Değişiklik saati 2011-03-10 10:16 GMT]

K.K.Unal
K.K.Unal  Identity Verified
Türkiye
Member (2007)
English to Turkish
+ ...
Dışarıdan emeklilik için Mar 10, 2011

Bildiğim kadarıyla herhangi bir iş yerinde maaşlı çalışmayanların (örn. ev hanımı) dışarıdan prim ödeyerek sağlık hizmeti, emeklilik vb. haklara kavuşması. Bir tanıdık en son 250TL civarı ödüyordu aylık.

Türkiye
Turkish to English
+ ...
problem ne? Mar 10, 2011

[quote]Rasim Dağdelen wrote:

TurkishEnglishTranslator.com "Бёcäטsع Լîfe's cômplicåtعd eñøugh" wrote:

Rasim Dağdelen wrote:

...

?

İşverenin isteği

...

No, cynical!

[Değişiklik saati 2011-03-10 10:13 GMT]

gerçeği yazmak mı?

Dagdelen
Türkiye
Member (2010)
German to Turkish
+ ...
İşverenin isteği ile herhangi bir ilgisi olamaz. Çünkü işveren yok! Mar 10, 2011

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun İsteğe Bağlı Sigortalılık uygulamasına ilişkin hükümleri 01.10.2008 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Yasal düzenleme ile isteğe bağlı sigortalılık için süre şartı kaldırılmış (eski SSK'da 1080 gün ve Emekli Sandığında 10 yıllık hizmet şartı) ve isteğe bağlı sigortalıların da sağlık yardımlarından zorunlu olarak yararlanma imkânı getirilmiştir.

İsteğe bağlı si
... See more
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun İsteğe Bağlı Sigortalılık uygulamasına ilişkin hükümleri 01.10.2008 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Yasal düzenleme ile isteğe bağlı sigortalılık için süre şartı kaldırılmış (eski SSK'da 1080 gün ve Emekli Sandığında 10 yıllık hizmet şartı) ve isteğe bağlı sigortalıların da sağlık yardımlarından zorunlu olarak yararlanma imkânı getirilmiştir.

İsteğe Bağlı Sigortalı Olma Şartları:

a) Türkiye'de yasal olarak ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan Türk vatandaşı olmak.

b) 18 yaşını doldurmuş olmak.

c) 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya Kanunun 4/a maddesi (eski SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak.

d) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak.

e) İsteğe bağlı talep dilekçesi/sigorta giriş bildirgesiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak.

f) Ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunanlardan Türkiye'de ikamet şartı aranmaz.

[Değişiklik saati 2011-03-10 10:29 GMT]
Collapse

Türkiye
Turkish to English
+ ...
İronY_Çünkü işveren yok! Mar 10, 2011

Rasim Dağdelen wrote:

z.

[Değişiklik saati 2011-03-10 10:29 GMT]

ben de bir acı patlıcan vakası sandım da

ATIL KAYHAN
ATIL KAYHAN  Identity Verified
Türkiye
Member (2007)
Turkish to English
+ ...
Özel Sigorta Mar 10, 2011

Istege bagli sigorta taniminin içerisine özel sigortalar da girer, diye düsünüyorum. Ancak, özel sigortalarin SGK'dan farklari tam olarak nedir, bilmiyorum. Örnegin, daha yüksek prim, limitlerin miktarlari, saglik hizmetinin alindigi kurumlar, sigortanin güvenilirligi, vs.

Ben herhangi bir sirkette çalismadan disaridan prim ödeyerek SGK yaptirilamayacagini ögrenmistim. Bunu yapmak eskiden mümkünmüs, artik olmadigini söylemislerdi bana. Ben kendime yapmak istedim
... See more
Istege bagli sigorta taniminin içerisine özel sigortalar da girer, diye düsünüyorum. Ancak, özel sigortalarin SGK'dan farklari tam olarak nedir, bilmiyorum. Örnegin, daha yüksek prim, limitlerin miktarlari, saglik hizmetinin alindigi kurumlar, sigortanin güvenilirligi, vs.

Ben herhangi bir sirkette çalismadan disaridan prim ödeyerek SGK yaptirilamayacagini ögrenmistim. Bunu yapmak eskiden mümkünmüs, artik olmadigini söylemislerdi bana. Ben kendime yapmak istedim ama SGK yapmadi. Umarim bana özel bir uygulama degildir.
Collapse

Dagdelen
Türkiye
Member (2010)
German to Turkish
+ ...
Başvuru zamanı? Mar 10, 2011

ATIL KAYHAN wrote:

..
Ben herhangi bir sirkette çalismadan disaridan prim ödeyerek SGK yaptirilamayacagini ögrenmistim. Bunu yapmak eskiden mümkünmüs, artik olmadigini söylemislerdi bana. Ben kendime yapmak istedim ama SGK yapmadi...

SGK'ya ne zaman başvurmuştunuz Atıl Bey?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun İsteğe Bağlı Sigortalılık uygulaması için miydi?

İki ayrı sigorta söz konusu:

1) Emeklilik sigortası
2) Sağlık sigortası

2.si, yani sağlık sigortası zaten 2012, Ocak ayından itibaren zorunlu olacak ve herkes, yanılmıyorsam, aylık 169 TL ödemek zorunda kalacak.

.

[Bearbeitet am 2011-03-10 14:33 GMT]

Haluk Erkan
Haluk Erkan  Identity Verified
Türkiye
German to Turkish
+ ...
Önemli Bir Ekleme Mar 10, 2011

(...)
4 - İsteğe bağlı sigorta primi, Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen günlük kazanç ve prim ödeme gün sayısı üzerinden bulunacak kazancın % 32'sidir. İsteğe bağlı sigorta için alınan bu primin % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Bunlardan, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ile
... See more
(...)
4 - İsteğe bağlı sigorta primi, Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen günlük kazanç ve prim ödeme gün sayısı üzerinden bulunacak kazancın % 32'sidir. İsteğe bağlı sigorta için alınan bu primin % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Bunlardan, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ile genel sağlık sigortası primi her ay 30 gün üzerinden ödenir.

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/Anasayfa/Formlar
İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi (5434)

Sanırım en önemli kısım bu:

"....sigortalı tarafından belirlenen günlük kazanç ve prim ödeme gün sayısı üzerinden bulunacak kazancın % 32'sidir."

Sigorta olmak isteyen kişinin yaptığı beyan üzerinden prim belirleniyor. Tabii buna göre de ilerdeki emekli maaşı olacaktır.
Collapse

ATIL KAYHAN
ATIL KAYHAN  Identity Verified
Türkiye
Member (2007)
Turkish to English
+ ...
SGK Basvuru Mar 11, 2011

Rasim Dağdelen wrote:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun İsteğe Bağlı Sigortalılık uygulaması için miydi?

İki ayrı sigorta söz konusu:

1) Emeklilik sigortası
2) Sağlık sigortası

2.si, yani sağlık sigortası zaten 2012, Ocak ayından itibaren zorunlu olacak ve herkes, yanılmıyorsam, aylık 169 TL ödemek zorunda kalacak.

Pardon yanitta gecikme için. Ben yaklasik iki sene kadar önce SGK'ya basvurup acaba primlerimi ben ödersem sigortali olmam mümkün mü diye sormak istedim. Amacim tam zamanli olarak çalismadigim süreyi degerlendirmekti. Onlar da bana dediler ki, eskiden bu mümkündü, ancak simdi ne yazik ki mümkün degil. Aklimda spesifik bir kanun maddesi yoktu dogrusu.

[Edited at 2011-03-11 13:41 GMT]

Dagdelen
Türkiye
Member (2010)
German to Turkish
+ ...
Başvuru, yasanın yürürlüğe girdiği günden sonra mıydı? Mar 11, 2011

ATIL KAYHAN:

Rasim Dağdelen:

..

... Ben yaklasik iki sene kadar önce SGK'ya basvurup acaba primlerimi ben ödersem sigortali olmam mümkün mü diye sormak istedim. Amacim tam zamanli olarak çalismadigim süreyi degerlendirmekti. Onlar da bana dediler ki, eskiden bu mümkündü, ancak simdi ne yazik ki mümkün degil. Aklimda spesifik bir kanun maddesi yoktu dogrusu.

Başvuru 01.10.2008'den önce miydi?
Çünkü yeni yasa o tarihten sonra yürürlüğe girdi (IMHO).

P.s.1: Ben de aynı durumdayım da.

Hepimiz, sora konuşa bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz.

P.s.2: Sosyal güvence konusunda bir sonraki konu başlığı mutlaka şöyle olacak:

İsteğe bağlı (emeklilik) sigortası mı, yoksa "bireysel emeklilik" mi?

+

SGK sağlık sigortası (Ocak 2012'den sonra zorunlu olacak: aylık 169 TL)

...

[Edited at 2011-03-11 16:20 GMT]

Pages in topic:   [1 2] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

You can also contact site staff by submitting a support request »

Translation news in Türkiye

Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »