bir kelimenin anlamını sözlükte bulamazsak... Thread poster: CANIMAT
| CANIMAT Türkiye Local time: 04:04 English to Turkish
Merhaba,
Şu anda yaptığım bir çeviride, karşılaştığım bazı kelimeleri hiçbir sözlükte (en azından elimde olan ve internette bulduğum) bulamadım. Son çareyi, bu ürünleri satan firmaların İngilizce Web sitelerini incelemek ve görselleri kullanarak İngilizce anlamlarının elimdeki çizimlerle aynı anlama gelip gelmediğini bulmaya çalışıyorum. Sinir bozucu olduğunu söylemeliyim. Ayrıca yaz okulunda inşaat mühendisliğine giriş dersi almayı ciddi ciddi dü... See more Merhaba,
Şu anda yaptığım bir çeviride, karşılaştığım bazı kelimeleri hiçbir sözlükte (en azından elimde olan ve internette bulduğum) bulamadım. Son çareyi, bu ürünleri satan firmaların İngilizce Web sitelerini incelemek ve görselleri kullanarak İngilizce anlamlarının elimdeki çizimlerle aynı anlama gelip gelmediğini bulmaya çalışıyorum. Sinir bozucu olduğunu söylemeliyim. Ayrıca yaz okulunda inşaat mühendisliğine giriş dersi almayı ciddi ciddi düşündürdü bana
Sizin bu konuda izlediğiniz yol nedir?
Ben terimleri ve ürün isimlerini doğru yazdığımdan emin olmak için görselleri karşılaştırıyorum. Anahtarcılık, çevre mühendisliği vs gibi alanlardaki çevirilerde terimleri birebir bulmak (benim için en azından) zor oluyor , olsun eyvallah ama şimdi de bir saat boyunca "buşakle" yi arayıp bulamamak bulduğumdan emin olamamak sinir bozucu...
Buradaki birçok arkadaşın engin tecrübelerine dayanarak bana tavsiyede bulunabileceğini umud ediyorum...
Şimdiden Teşekkürler ▲ Collapse | | | Selcuk Akyuz Türkiye Local time: 04:04 English to Turkish + ...
Terimin Fransızcası bouche à clé, İngilizcesi valve box anlamına geliyormuş. | | |
"valve box" deniyor mu bilmiyorum ama çok daha genel bir ifade gibi (Fransızcası). Her türlü, kanalizasyon, alt yapı muayene kapağı, düzeneği bouche à clé (mouth to key) olabilir gibi geliyor bana. İçeride bir vana olması gerekmez gibi. Yani kapağı açıp baktığınızda telefon tesisatı da görebilirsiniz. Asfalt veya kaldırım üzerindeki tüm demir kapaklara "bouche à clé" denebilir gibi geliyor bana. ... See more "valve box" deniyor mu bilmiyorum ama çok daha genel bir ifade gibi (Fransızcası). Her türlü, kanalizasyon, alt yapı muayene kapağı, düzeneği bouche à clé (mouth to key) olabilir gibi geliyor bana. İçeride bir vana olması gerekmez gibi. Yani kapağı açıp baktığınızda telefon tesisatı da görebilirsiniz. Asfalt veya kaldırım üzerindeki tüm demir kapaklara "bouche à clé" denebilir gibi geliyor bana.
[Edited at 2009-05-05 12:40 GMT] ▲ Collapse | | | Şadan Öz Türkiye Local time: 04:04 English to Turkish
Google görsel arama sonuçlarına bakılırsa, Türkçe'deki buşakle bire bir Valve Box için kullanılıyor gibi.
Neyse, bu aslında forumluk değil Kudozluk bir yazışma oldu.
Balık vermiş oluyoruz ama balık tutma konusunda teknik bilgi vermiş sayılmayız şu ana kadar.
Bu konuda bir noktayı vurgulayayım:
Teknik parçalar söz konusu olduğunda, bizim sözlük fakirliğimiz sağolsun, ben de görsel aramalarına sıkça başvuruyorum. Şimdilik bundan k... See more Google görsel arama sonuçlarına bakılırsa, Türkçe'deki buşakle bire bir Valve Box için kullanılıyor gibi.
Neyse, bu aslında forumluk değil Kudozluk bir yazışma oldu.
Balık vermiş oluyoruz ama balık tutma konusunda teknik bilgi vermiş sayılmayız şu ana kadar.
Bu konuda bir noktayı vurgulayayım:
Teknik parçalar söz konusu olduğunda, bizim sözlük fakirliğimiz sağolsun, ben de görsel aramalarına sıkça başvuruyorum. Şimdilik bundan kaçış yok.
[Değişiklik saati 2009-05-05 13:51 GMT] ▲ Collapse | |
|
|
Kesinlikle doğru | May 5, 2009 |
Kesinlikle doğru. Zorluk belki de "buşakle" olmayan "valve box"ların da olmasında. Fransızca tanımına ve İngilizce-Türkçe eşleşmeye uymayan kullanım örnekleri: http://www.eco-drip.com/products.html
def. fr:
1) bouche à clé
Dispositif placé au niveau de la chaussée ou du trottoir permettant le passage d'une clé pour la manoeuvre d'un rob... See more Kesinlikle doğru. Zorluk belki de "buşakle" olmayan "valve box"ların da olmasında. Fransızca tanımına ve İngilizce-Türkçe eşleşmeye uymayan kullanım örnekleri: http://www.eco-drip.com/products.html
def. fr:
1) bouche à clé
Dispositif placé au niveau de la chaussée ou du trottoir permettant le passage d'une clé pour la manoeuvre d'un robinet enterré
def. tr:
Bir baş ile birkaç desimetre uzunluğunda bir uzatma borusundan oluşan ve bir kumanda koluyla toprağa gömülü bir boruyu açmaya ya da kapamaya olanak veren düzenek.
2)Bouche à clé
Pièce de voirie composée d’un corps et d’un tampon, destinée à couvrir et repérer en surface un tube allonge et un dispositif de manœuvre actionnant un robinet vanne, un robinet de branchement installé sur une canalisation d’adduction d’eau. La bouche à clé peut s’ajuster au niveau du sol (chaussée, trottoir) au moyen d’une rehausse intégrée au corps, ou ajoutée à ce dernier.
def. eng:
Valve chest (Mach.), a chamber in which a valve works;
especially (Steam Engine), the steam chest; -- called in
England valve box , and valve casing. See Steam
chest, under Steam.
kaynak: internet ▲ Collapse | | | CANIMAT Türkiye Local time: 04:04 English to Turkish TOPIC STARTER teşekkürler :) | May 6, 2009 |
Arkadaşlar,
Cevaplarınızı gece 4 te okudum
Öncelikle çok çok teşekkür ederim. Açıkcası bu kadar çok ve hızlı yanıt almayı beklemiyordum. Evet ben de birkaç anlam buldum buşakle için.. Ama mesajı yazmamın asıl amacı nasıl doğru terminolojiyi kullandığımdan emin olacağımı bilemememdi...
Genelde internette benim çevirdiğim teknik metinlerin/şemaları orjinal İngilizce olanları... See more | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » bir kelimenin anlamını sözlükte bulamazsak... No recent translation news about Türkiye. |
Trados Business Manager Lite | Create customer quotes and invoices from within Trados Studio
Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.
More info » |
| Pastey | Your smart companion app
Pastey is an innovative desktop application that bridges the gap between human expertise and artificial intelligence. With intuitive keyboard shortcuts, Pastey transforms your source text into AI-powered draft translations.
Find out more » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |