All travel is now merely a means of moving a camera from place to place, all travellers are ruled by the all-powerful lens. Visitors old-fashioned enough to wish only to stand and look with their anachronistic eyes are shoved aside by the photographers, who take it for granted that while they do their ritual focusing, nothing else may move or cross their vision. Those peculiar souls without a camera must step aside for those more properly occupied, must wait while the rituals take place, and must bide their time while whole coaches stop and unleash upon the landscape the Instamatic God. And the populations of whole countries seeing themselves cannibalised, swallowed up, vacuumed into the black-ringed staring eye, wrench what they can from the cannibals. You want picture my house, my camel? You pay.
None of this would matter, perhaps, if anything worthwhile was being accomplished. If all the constant busyness and clicking produced, at its end, what had not existed before, images of beauty captured or truth told. But, sadly, this isn't so. The camera is simply graffiti made respectable.
The camera is the means by which we stamp ourselves on everything we see, under cover of recording the Wonders of the World already wonderfully
recorded by professionals and on sale at every corner bookshop and newsagent. But what use to show Aunt Maud, back home, postcards of the Tuscan landscape, since we are not in the picture to prove that we were there?
No stretch of rocks has verity unless I am within it. No monument exists
but for my wife, leaning against it. No temple is of interest without my face beside it, grinning. With my camera I appropriate everything beautiful, possess it, shrink it, domesticate it, and reproduce it on my blank sitting-room wall to prove to a selected audience of friends and family the one absolutely vital fact about these beauties: I saw them, I was there, I photographed them, and, ergo, they are.
from "Amateur Photography: the World as it isn't and our Fred" by Jill Tweedie in the Guardian | כל מסע הוא עתה פשוט אמצעי להזזת המצלמה ממקום למקום, כל הנוסעים נשלטים בידי העדשה הכל-יכולה. מבקרים שמרניים המעונינים רק לעמוד ולהביט בעיניהם המיושנות נדחקים הצידה בידי הצלמים, המסיקים כמובן מאליו שבזמן שהם עוסקים בטקס מיקוד המצלמה שלהם, אסור לכל אדם או עצם לנוע או לחצות את שדה הראייה שלהם. נשמות מוזרות אלה שאינן מלוות במצלמה חייבות להמתין עד לסיום הטקסים ולחכות לרגע הנכון בזמן שמטענם האנושי של אוטובוסים שלמים עוצר ומכה בנוף באל סרט הצילום. אוכלוסיותיהן של מדינות שלמות מוצאות את עצמן נטרפות, נבלעות, נשאבות אל תוך העין העגולה הבוהה המוקפת שחור ומנסות להציל את מה שניתן מאוכלי אדם אלה. אתה רוצה תמונה של הבית שלי, של הגמל? תשלם.
אולי דבר מכל זה לה היה משנה אילו משהו בעל ערך היה מושג. אילו כל ההתעסקות והלחיצות היו מביאים בסופו של דבר להיווצרות משהו שלא היה קיים קודם לכן, תמונות של יופי שהונצח או אמת שסופרה. אך למרבה הצער, אין זה כך. המצלמה היא פשוט גרסה מכובדת של הגרפיטי.
המצלמה היא האמצעי דרכו אנחנו משאירים את חותם עצמנו על כל מה שאנחנו רואים, תחת מסווה של הנצחת נפלאות העולם שכבר הונצחו באופן נפלא על ידי מקצוענים שיצירותיהם נמכרות בכל חנות ספרים ועיתונים פינתית. אך מה הטעם להראות לדודה פנינה בבית גלויות של הנוסף הטוסקני,אם אנו לא מופיעים בתמונה ומוכיחים בכך שאכן היינו שם?
לאף קבוצת סלעים אין ערך אלא אם כן אני עומד לפניו. אף אנדרטה אינה קיימת אלמלא אשתי הנשענת עליה. אף מקדש אינו מעניין ללא פני המחייכות לצדו. בעזרת המצלמה שלי אני נוטל בעלות על כל מה שיפה, לוקח אותו לידי, מכווץ אותו, מביית אותו ומשחזר אותו על קיר הסלון הריק שלי כדי להוכיח לקהל נבחר של חברים וקרובי משפחה את העובדה החיונית היחידה לגבי מקומות יפהפיים אלה: אני ראיתי אותם, אני הייתי שם, אני צילמתי אותם, ולכן משמע שהם קיימים.
מתוך "צילום חובבני: העולם כפי שאינו ופרד שלנו" מאת ג'יל טווידי בגארדיאן.
|