Pages in topic:   < [1 2 3 4 5] >
Freelance çevirmenler için vergi ve faturalandırma işleri nasıl yürüyor?
Thread poster: Ruken Kaya (X)
Nizamettin Yigit
Nizamettin Yigit  Identity Verified
Netherlands
Local time: 03:41
Dutch to Turkish
+ ...
Geçmişe dönük Oct 10, 2007

Merhabalar,

Geçmişe dönüklük AB uyum sürecindeki vergi mevzuatı uyum konularından birisydi sanırım.
Bir çok AB ülkesinde, ve dahi Hollanda da geçmiş 4 yıl ile sınırlı. Yani vergi kartalları başınıza üşünce 4 yıl geriyi de görmek istiyor.

Türkiye'de 2 yıl olsa bile müthiş olur...

Nizam


 
Mahmut Taha SEYAR
Mahmut Taha SEYAR
Local time: 04:41
Turkish
ÇEVİRİ(TERCÜME) İŞİ YAPAN ARKADAŞLARIN DİKKATİNEDİR! Oct 10, 2007

MERHABA ARKADAŞLAR,
BEN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRİM.ÇEVİRİ İŞİ YAPAN BİR MÜŞTERİMİN TAVSİYESİ ÜZERİNE FORUMUNUZA KATILMA GEREĞİ DUYDUM.FORUMDAKİ YAZILARI OKUYUNCA BU MESLEKTE EMEK SARFEDEN ARKADAŞLARIMI VERGİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK GEREĞİNİ HİSSETTİM.
ARKADAŞLAR, 193 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU 18 NCİ MADDESİNE GÖRE;
"Serbest Meslek Kazançlarında

Kanun Ad 193 sayılı GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No 18 ... See more
MERHABA ARKADAŞLAR,
BEN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRİM.ÇEVİRİ İŞİ YAPAN BİR MÜŞTERİMİN TAVSİYESİ ÜZERİNE FORUMUNUZA KATILMA GEREĞİ DUYDUM.FORUMDAKİ YAZILARI OKUYUNCA BU MESLEKTE EMEK SARFEDEN ARKADAŞLARIMI VERGİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK GEREĞİNİ HİSSETTİM.
ARKADAŞLAR, 193 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU 18 NCİ MADDESİNE GÖRE;
"Serbest Meslek Kazançlarında

Kanun Ad 193 sayılı GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No 18
Kapsam
(3239 sayılı Kanunun 40. maddesi ile değişen madde) (4444 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle değişen fıkra, Yürürlük; 1.1.2000) Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.
Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.Yukarıda yazılı kazançların arızî olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez. Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur"

YUKARIDAKİ KANUN MADDESİNDE MÜTERCİMLİK ÇEVİRİ TERCÜME İŞİ YAPANLARA BİR İSTİSNA SÖZ KONUSUDUR.İSTİSNA TUTARI BU MADDEDE YER ALMAZ.AYNI KANUNUN BAŞKA BİR MADDESİNDEDİR.O MADDE AŞADIDA SİZLERE SUNULMUŞTUR.İSTİSNA TUTARI 2007 YILI İÇİN 15.000.-YTL.DİR.AŞAĞIDAKİ KANUN MADDESİNE BAKARSANIZ EĞER;
Arızi Kazançlar

Kanun Ad GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No 82
Kapsam
(4783 sayılı Kanunun 7 inci maddesiyle değişen madde Yürürlük; 01.01.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 09.01.2003)Vergiye tâbi arızi kazançlar şunlardır :
1. Arızî olarak ticarî muamelelerin icrasından veya bu nitelikteki muamelelere tavassuttan elde edilen kazançlar.

2. Ticarî veya ziraî bir işletmenin faaliyeti ile serbest meslek faaliyetinin durdurulması veya terk edilmesi, henüz başlamamış olan böyle bir faaliyete hiç girişilmemesi, ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen hâsılat.

3. Gayrimenkullerin tahliyesi veya kiracılık hakkının devri karşılığında alınan tazminatlar ile peştemallıklar (kiracıya ait tesisat ve malların tahliye ve devri sırasında kiralayan veya yeni kiracıya devrinde doğan kazançlar dahil).

4. Arızî olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla tahsil edilen hâsılat.

5. Gerçek usulde vergiye tâbi mükelleflerin terk ettikleri işleri ile ilgili olarak sonradan elde ettikleri kazançlar (zarar yazılan değersiz alacaklarla, karşılık ayrılan şüpheli alacakların tahsili dahil).

6. Dar mükellefiyete tâbi olanların 45 inci maddede yazılı işleri arızî olarak yapmalarından elde ettikleri kazançlar.

Bir takvim yılında (1), (2), (3) ve (4) numaralı bentlerde yazılı olan kazançlar (henüz başlamamış olan ticarî, ziraî veya meslekî bir faaliyete hiç girişilmemesi ile ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar hariç) toplamının 10 milyar liralık (2004/8295 sayılı BKK ile 2005 takvim yılında uygulanmak üzere 13.000 YTL. Geçerlilik; 01.01.2005, Yürürlük; 29.12.2004(*), 2005/9826 sayılı B.K.K. ile 14.000 YTL. Geçerlilik 1.1.2006) (259 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2007 yılı için 15.000 YTL.) kısmı gelir vergisinden müstesnadır

BU İKİ KANUN MADDESİNE GÖRE ARIZİ OLARAK YANİ SÜREKLİ OLMAYAN BİR ŞEKİLDE YAPILAN SERBEST MESLEK KAZANÇLARINDA (MÜTERCİMLİK FAALİYETİDE BİR SERBEST MESLEK KAZANCIDIR.) İSTİSNA VARDIR.KISACA BELLİ BİR TUTARA KADAR(2007 YILI İÇİN 15.000.-YTL.) PARA KAZANIRSANIZ VERGİ ÖDEMEZSİNİZ.AŞAN KISMI İÇİN VERGİ ÖDERSİNİZ.BU İŞ ARIZİ OLARAK YAPILIRSA VERGİ MÜKELLEFİ OLMANIZ GEREKMİYOR.YANLIZ SORUN ŞURADA Kİ SİZLER BU İŞİ ARIZİ YANİ TEK SEFERLİK SÜREKLİLİĞİ OLMAYAN BİR ŞEKİLDE DEĞİLDE SÜREKLİ OLARAK YAPTIĞINIZDAN DOLAYI BU İŞİ KİM SÜREKLİ OLARAK YAPIYORSA YANİ SÜREKLİ OLARAK YAPILMASI DURUMUNDA AYNI KANUNUN 65 NCİ MADDESİ GEREĞİ VERGİ MÜKELLEFİ OLMANIZ GEREKMEKTEDİR.

Serbest Meslek Kazancının Tarifi

Kanun Ad GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No 65
Kapsam
(202 sayılı Kanunun 31'inci maddesiyle değişen madde) Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

Tahkim işleri dolayısiyle hakemlerin aldıkları ücretler ile kollektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançlar da, serbest meslek kazancıdır.

DURUM BU KADAR AÇIK ARKADAŞLAR.SİZLERİN TAMAMININ VERGİ MÜKELLEFİ OLMASI GEREKMEKTEDİR.ÇÜNKÜ ŞU SORUYU KENDİNİZE SORUNUZ.BEN BU İŞİ 1 KEREMİ YAPACAĞIM,YAPIYORUM VEYA YAPTIM,YOKSA 1 DEN FAZLAMI. EĞER BİRDEN FAZLA ÇEVİRİ İŞİ YAPILMIŞSA (AYNI KİŞİYE VEYA FARKLI KİŞİLERE HİÇ FARKETMİYOR) İŞTE O ZAMAN VERGİ MÜKELLEFİ OLMANIZ, SERBEST MESLEK MAKBUZU BASTIRMANIZ VE ÇEVİRİ İŞİ YAPILDIKÇA SERBEST MESLEK MAKBUZU DÜZENLEMENİZ İCAP ETMEKTEDİR.KANUNLAR ÇOK SARİH.EĞER MALİYE SİZLERİN ÇEVİRİ İŞİ KARŞILIĞI ALDIĞINIZ BU PARALARI TESPİT EDERSE TABİRİ CAİZ'SE "YANDI GÜLÜM KETEN HELVA" GERİYE DÖNÜK CEZALI MÜKELLEFİYET AÇILIŞI,TAKDİR KOMİSYONUNA SEVK,VERGİ ZİYAI CEZASI,ZAMANINDA ÖDENMEMİŞ VERGİLER VE GECİKME ZAMLARI DA DAHİL OLMAK ÜZERE ÇOK BÜYÜK PARA CEZALARI SİZLERİ BEKLEMEKTEDİR ARKADAŞLAR BU KONUDA YARDIMCI OLABİLDİĞİMİ UMUYORUM.SORULARINIZ OLURSA EĞER BU KONUDA MAİL ADRESİMİDE AŞAĞIDA VERİYORUM.SİZLERE İYİ ÇALIŞMALAR VE BOL KAZANÇLI GÜNLER DİLİYORUM.
MAİL ADRESİM: [email protected]
GÖRKEM MUHASEBE MALİ MÜŞAVİRLİK BÜROSU
Collapse


 
Serkan Doğan
Serkan Doğan  Identity Verified
Türkiye
Local time: 04:41
Turkish to English
+ ...
Vergi Oct 11, 2007

Mahmut Bey'e verdiği kıymetli bilgiler için kendi adıma çok teşekkür ederim. Biraz önümüz aydınlanmış oldu. Peki neymiş, vergi vermemiz gerekiyormuş. Zaten hepimiz, sanırım, belirli oranlarda bunu yapmaya çalışıyoruz. Umarım çok kazandığımız, çok vergi verdiğimiz ve ödediğimiz bu verginin karşılığını yeterince aldığımız mutlu yarınlara yakın gelecekte ulaşabiliriz. Aramızda "ben vergi vermem, şöyle yırtarım, şu katakülle ile şu faydayı da kend... See more
Mahmut Bey'e verdiği kıymetli bilgiler için kendi adıma çok teşekkür ederim. Biraz önümüz aydınlanmış oldu. Peki neymiş, vergi vermemiz gerekiyormuş. Zaten hepimiz, sanırım, belirli oranlarda bunu yapmaya çalışıyoruz. Umarım çok kazandığımız, çok vergi verdiğimiz ve ödediğimiz bu verginin karşılığını yeterince aldığımız mutlu yarınlara yakın gelecekte ulaşabiliriz. Aramızda "ben vergi vermem, şöyle yırtarım, şu katakülle ile şu faydayı da kendime yontarım" diyen herhalde çıkmaz. Sonuçta profesyonel ve etik değerlere candan bağlıdır iyi bir çevirmen. Öte yandan, diğer arkadaşlar da vergi konusunda edindikleri yeni bilgilerle aydınlatmaya devam ederlerse sevinirim. Tekrar teşekkürler, ve başarılar diliyorum.Collapse


 
biyanka
biyanka
Local time: 04:41
English to Turkish
GİDER PUSULASI İMZALADIĞIMIZDA Dec 12, 2007

Bizler, gider pusulasıni imzaladığımzıda zaten %20 vergi kesildiğinden, burada kötü niyetle vergi kaçırmak maksadıyla bir işlem yapmamız söz konusu değildir. Ancak usul bakımından ceza söz konusu olur; bir de toplam gelirin hangi vergi dilimine isabet ettiği mühimdir. Mesela ilk dilim :
%15 7,5 Milyar ise yıllık kazancımız da 15 Milyar ise, imzalanan gider pusulaları ile biz zaten %20 vergi ödüyoruz.
Dolayısıyla arta kalan vergiyi ödemek zorunda k
... See more
Bizler, gider pusulasıni imzaladığımzıda zaten %20 vergi kesildiğinden, burada kötü niyetle vergi kaçırmak maksadıyla bir işlem yapmamız söz konusu değildir. Ancak usul bakımından ceza söz konusu olur; bir de toplam gelirin hangi vergi dilimine isabet ettiği mühimdir. Mesela ilk dilim :
%15 7,5 Milyar ise yıllık kazancımız da 15 Milyar ise, imzalanan gider pusulaları ile biz zaten %20 vergi ödüyoruz.
Dolayısıyla arta kalan vergiyi ödemek zorunda kalırız.

Aslında hep birlikte başvurup bizim kanun maddelerine böyle kıyıdan köşeden değil daha net bir şekilde alınmamızı sağlamalıyız. Ayrıca o istisna bize de uygulanmalı bunun için birlikte hareket etmeliyiz.
Collapse


 
shule
shule  Identity Verified
Local time: 04:41
English to Turkish
+ ...
gider pusulaları Dec 13, 2007

Çalıştığım bir firmaya 2005 yılından beri imzaladığım gider pusulaları ile şu anda başım dertte. Sonuç ne olacak bilemiyorum ama vergi dairesindeki bir denetmen gider pusulaları üzerindeki ev adresime ziyarete gelerek beni maliyeye çağırdı. Maliyede de şef şimdiye kadar o firma için yaptığım tüm işlerin gider pusulalarını istedi. Belgeler elime henüz geçmedi, bir kaç gün sonra tekrar gideceğim.

Yukarıdaki mesajı atan arkadaş "Usul bakımından
... See more
Çalıştığım bir firmaya 2005 yılından beri imzaladığım gider pusulaları ile şu anda başım dertte. Sonuç ne olacak bilemiyorum ama vergi dairesindeki bir denetmen gider pusulaları üzerindeki ev adresime ziyarete gelerek beni maliyeye çağırdı. Maliyede de şef şimdiye kadar o firma için yaptığım tüm işlerin gider pusulalarını istedi. Belgeler elime henüz geçmedi, bir kaç gün sonra tekrar gideceğim.

Yukarıdaki mesajı atan arkadaş "Usul bakımından ceza" kısmını açıklarsa sevinirim. Diyelim ki yıllık kazancım 15 milyar değil 7,5 milyar çıktı, o zaman yine de ceza ödemek zorunda kalır mıyım? Kesilen %20'lik stopajlar neden yetmiyor?

Bir de KDV mükellefiyetliği konusunda kafam karışık. Çalıştığım firma ihracat nedeniyle KDV iadesi talep etmiş, benimle ilgili denetim de bundan dolayı ortaya çıkmış. Benim mi devlete KDV iadesi yapmam gerekiyordu?
Collapse


 
Şadan Öz
Şadan Öz  Identity Verified
Türkiye
Local time: 04:41
English to Turkish
Gider pusulası Dec 17, 2007

Benim Mahmut arkadaştan aldığım bilgi şöyle:
Düzenli gelir elde ettiğimiz işler için gider pusulası imzalamamız usule uygun değil. Bir kereye mahsus kazançta (tercüme bürosunun boya badana işini yaptınız çeviri gelmediği dönem) bunu imzalamak yeterli.
Ancak düzenli, daha doğrusu bir kereden fazla kazanç sağladığımız ve sağlamaya devam ettiğimiz işlerde bizim Serbest Meslek Makbuzu vermemiz gerekiyor (fatura eşdeğeri; limited değilseniz çeviri işi
... See more
Benim Mahmut arkadaştan aldığım bilgi şöyle:
Düzenli gelir elde ettiğimiz işler için gider pusulası imzalamamız usule uygun değil. Bir kereye mahsus kazançta (tercüme bürosunun boya badana işini yaptınız çeviri gelmediği dönem) bunu imzalamak yeterli.
Ancak düzenli, daha doğrusu bir kereden fazla kazanç sağladığımız ve sağlamaya devam ettiğimiz işlerde bizim Serbest Meslek Makbuzu vermemiz gerekiyor (fatura eşdeğeri; limited değilseniz çeviri işinde bunu veriyorsunuz). Onu da kırtasiyeden falan almıyoruz, vergi mükellefi olup maliyeye onaylatıyoruz koçan halinde.
Büyük ihtimalle maliyenin "gel bakiim buraya" diyebilmesinin gerekçesi buna dayanıyordur.
Yine de, Şule Hanım'ın karşılaştığı durum bizim için önemli bir örnek teşkil edecek.
Şule Hanım, bizi mutlaka haberdar edin sonucundan.
Collapse


 
shule
shule  Identity Verified
Local time: 04:41
English to Turkish
+ ...
arızilik/süreklilik Dec 17, 2007

Yazdıklarınız için teşekkürler Şadan Bey.

Arızilik/süreklilik ayrımı ne GVK'da ne de KVK'da net olarak yapılmamış. Yani kanunda açık ve net bir şekilde "bir işin bir defadan fazla yapılması arızi olmadığını gösterir" gibi bir ifade ya da benzeri bir tanım yok. Ayrıca, sizin de bildiğiniz gibi kanunda arizi kazançlar için yıllık bir limit mevcut. 2007 yılı için 15 milyar. Eğer arızilik bir işin bir kereden fazla yapılması ile bozuluyor olsayd�
... See more
Yazdıklarınız için teşekkürler Şadan Bey.

Arızilik/süreklilik ayrımı ne GVK'da ne de KVK'da net olarak yapılmamış. Yani kanunda açık ve net bir şekilde "bir işin bir defadan fazla yapılması arızi olmadığını gösterir" gibi bir ifade ya da benzeri bir tanım yok. Ayrıca, sizin de bildiğiniz gibi kanunda arizi kazançlar için yıllık bir limit mevcut. 2007 yılı için 15 milyar. Eğer arızilik bir işin bir kereden fazla yapılması ile bozuluyor olsaydı bu limitin bir manası kalmazdı. Bir yıl içinde bir arızi işten kazanılan miktarın beyanname verilmesini gerektirmeyen miktarı kısıtlanabildiğine göre bir işin yıl içinde birden fazla yapılması arizi olmadığının kanıtı sayılamaz. Benim amacım kanundaki bu tanım eksikliğini lehime olacak şekilde yorumlatmak. Bunun için araştırmalarım hala sürüyor. Bulduğum bir kaç şeyi paylaşayım. Ayrıca 221 seri no.lu Gelirler Vergisi Genel Tebliğinde verilen bazı örnekler var.

Örnek 1:
Üniversitede kadrolu öğretim görevlisi olarak çalışan Bay (A) 1999 yılında aynı zamanda bir heykeltıraş arkadaşının sahip olduğu atölyede zaman zaman heykel yapmış ve bunları satmıştır.
Bay (A)'nın arızi olarak gerçekleştirdiği heykeltraşlık faaliyeti Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde sayılan faaliyetlerden olduğundan, bu faaliyetinden elde etttiği hasılata maddede belirtilen istisna uygulanacaktır.

Örnekte de görüldüğü üzere Bay (A) bu işi bir kere yapmamış, 1999 yılı içerisinde zaman zaman yapmış. Fakat buna rağmen iş "arızi" olarak kabul edilmiş. Çünkü herhangi bir işin arızi olup olmadığına sadece yıl içinde birden fazla yapılıp yapılmadığına bakılarak karar verilmesi doğru değil. Yukarıdaki örnek bir Danıştay kararından alınma ve Danıştay bu konuda şöyle diyor:

“Gelir vergisi Kanununun 18.madde kapsamına giren faaliyetlerin mutat ve sürekli bir çerçevede sürdürülmesinin gerçek usulde Katma Değer Vergisi mükellefiyetini gerektirdiği, bu faaliyetlerin arızi olarak yapılması halinde vergi aranılmayacağı, yükümlünün serbest meslek faaliyetini herhangi bir işyeri açmadan, herhangi bir organizasyonda bulunmadan yaptığı, üniversite de öğretim görevlisi olarak sürdürdüğü görevin yanı sıra heykel yaparak ve proje yarışmasına katılarak serbest meslek faaliyetini arızi olarak yaptığı” görüşünü belirtmiştir.

Benim örneğimin de bu kapsamda değerlendirilmesine çalışacağım. Sonuçta ben bu işi geçim kaygısıyla değil hobi olarak, sevdiğim için yapıyorum. Stopaj ve KDV kesintisine razıyım ama her ay beyanname verme, kdv ödeme, geçici vergi filan gibi bir sürü yükümlülük altına girmek istemiyorum. Ama bunu kabul ettiremesem de vergi ziyaı olmadığı için sanırım sadece beyanneme vermemekten dolayı usulsüzlük cezası alacağım.

Diğer örneklerde bir çevirmen bir gazeteyle anlaşıp örneğin belirli zaman aralıklarıyla gazetede bir çeviri yayınlatıyorsa bu mutad yani sürekli bir kazanç sayılıyor. Yine bir kişi örneğin bir internet sitesinde düzenli olarak maç yorumu yapıyorsa bu mutad kazanç sayılıyor. Yani bir işin sürekli sayılması için karşılıklı bir süreklilik anlaşması, düzenli aralıklarla yapılması gerekiyor. Halbuki çeviri bürolarıyla durum böyle değil. Yarım sayfalık bir iş yapıp o ay başka hiçbir şey yapmasanız da o aya ait gider pusulasını imzalıyorsunuz. Hatta benim bir ay için 6 YTL'lik gider pusulam bile var, 1,2 YTL'si stopaj olarak kesilmiş, 1,8 YTL de KDV yatırılmış. Bir işin yılda birden fazla yapılması ile arızilik bozulacak olursa çeviri bürolarının her gün yeni çevirmen bulmaları lazım.

Gelişmeleri buraya da yazacağım. Herkese iyi çalışmalar, maliyeden uzak günler:)
Collapse


 
Şadan Öz
Şadan Öz  Identity Verified
Türkiye
Local time: 04:41
English to Turkish
Umarım Dec 17, 2007

Şule Hanım, sizinki gerçekten önemli bir örnek vaka. Benzer durumdaki arkadaşların da Şule Hanım'ın örneğini göz önünde bulundurmalarını ve meseleyi ciddiye almalarını öneririm.

Umarım sizin dediğiniz gibi yorumlanabilir tüm faaliyetlerimiz. O zaman belki de sizden farklı olarak benim gibi düzenli gelir elde etmek üzere faaliyet yürütenleri de kapsayabiliyordur gider pusulası çözümü.

Ancak benim pratikten anladığım şu: Benim bir ay h
... See more
Şule Hanım, sizinki gerçekten önemli bir örnek vaka. Benzer durumdaki arkadaşların da Şule Hanım'ın örneğini göz önünde bulundurmalarını ve meseleyi ciddiye almalarını öneririm.

Umarım sizin dediğiniz gibi yorumlanabilir tüm faaliyetlerimiz. O zaman belki de sizden farklı olarak benim gibi düzenli gelir elde etmek üzere faaliyet yürütenleri de kapsayabiliyordur gider pusulası çözümü.

Ancak benim pratikten anladığım şu: Benim bir ay hiç gelir elde etmeyip bir sonraki ay birkaç bin YTL kazandığım mevcut faaliyetim "arızi kazanç elde etmek" olarak yorumlanmıyor. Benzer gelir-gider dalgalanması pek çok küçük esnafta da mevcut zaten.
Genel geçim durumu ve para trafiğine bakılarak değerlendirmeye alınıyorum. Yani x firmasına 6 liralık iş yapmış, bir başkasına şu kadar, sonra bir daha orayla çalışmamış, o zaman mükellef olması gerekmiyor diye ayrıntılı düşünülmüyor.

Maalesef, benim durumumdayken, yani hobi olarak ve/veya arada ek gelir elde etmek üzere yapılmayan ya da fikir-sanat eseri kapsamına dahil edilmeyecek, tümü ticari hizmet sınıfına girecek çeviri faaliyetleriyle (yazılım-kasılım, allah ne verdiyse) iştigal ederken herhangi bir muafiyet veya kolaylıktan yararlanılabileceğini sanmıyorum. Keşke öyle olsa tabi!
Collapse


 
Faruk Atabeyli
Faruk Atabeyli  Identity Verified
Türkiye
Local time: 04:41
English to Turkish
+ ...
incelenen siz olmayabilirsiniz Dec 18, 2007

[quote]Şule Bülbül wrote:


Çalıştığım bir firmaya 2005 yılından beri imzaladığım gider pusulaları ile şu anda başım dertte. Sonuç ne olacak bilemiyorum ama vergi dairesindeki bir denetmen gider pusulaları üzerindeki ev adresime ziyarete gelerek beni maliyeye çağırdı. Maliyede de şef şimdiye kadar o firma için yaptığım tüm işlerin gider pusulalarını istedi. Belgeler elime henüz geçmedi, bir kaç gün sonra tekrar gideceğim.

Şule Hanım,

Öncelikle yazdıklarımın davet edilme nedeniniz üzerine bir tahmin olduğunu ve çalıştığınız firma dahil kimseye haksızlık etmek istemediğimi söylemek isterim.

Sorunun siz kaynaklı olduğunu sanmıyorum. Bu tür "evraklarını toplada gel" davetiyeleri genellikle sizin fatura/fiş/gider makbuzu kestiğiniz firmanın soruşturmaya alındığını, sizin ise bu kapsamda çapraz soruşturmaya girdiğinizi gösterir. Sizden ispatlamanız beklenilen vergilerinizi düzgün ödeyip ödemediğinizden ziyade bu firma ile işbirliği yaparak naylon fatura, naylon makbuz, hayali gider oluşturmadığınızdır (eski bir kudoz sorusu: collusion). Evraklarınızın yanı sıra maliyeye bu firma ile hangi tarihte hangi işi yaptığınız ve bu iş karşılığı aldığınız bedelin listesini de götürmeniz yararlı olabilir.

Tekrar etmekte yarar var, aktardığım bilgiler sadece kişisel deneyime dayanan bir tahmindir.


 
shule
shule  Identity Verified
Local time: 04:41
English to Turkish
+ ...
inceleme nedeni.. vs. Dec 18, 2007

Yorumunuz için teşekkürler Faruk Bey. Keşke dediğiniz gibi sadece firmanın incelenmesinden ibaret olsaydı ama sanmıyorum, çünkü gelen kağıtta benim mutad olarak çeviri yaptığımdan bahisle gereken işlemin yapılması isteniyor. Yani mükellef olmam ve geriye yönelik usulsüzlük cezası ödemem.


İş yaptığım firma ilk aydan itibaren onlar için yaptığım tüm işlere ait beyannameleri gönderdi. Hem stopajlar hem KDV'ler zamanında ödenmiş, hepsinin
... See more
Yorumunuz için teşekkürler Faruk Bey. Keşke dediğiniz gibi sadece firmanın incelenmesinden ibaret olsaydı ama sanmıyorum, çünkü gelen kağıtta benim mutad olarak çeviri yaptığımdan bahisle gereken işlemin yapılması isteniyor. Yani mükellef olmam ve geriye yönelik usulsüzlük cezası ödemem.


İş yaptığım firma ilk aydan itibaren onlar için yaptığım tüm işlere ait beyannameleri gönderdi. Hem stopajlar hem KDV'ler zamanında ödenmiş, hepsinin belgeleri mevcut. Yapmadığım herhangi bir iş için de hiçbir şekilde işlem yapılmamış. Yani vergi açısından hiçbir kayıp ya da hayali igider vs. yok, en azından benimle ilgili olarak. Ama yaptığım işin mutad sayılması ve ceza almam durumunda çalıştığım firma da arızi olmayan bir iş için çevirmenlerine gider pusulası imzalatmaktan dolayı ceza alabilir belki, bilemiyorum.
Collapse


 
Mahmut Taha SEYAR
Mahmut Taha SEYAR
Local time: 04:41
Turkish
Serbest meslek kazancı ve mükellefiyet tesisi Jan 10, 2008

Merhaba arkadaşlar işlerim çok yoğun olduğundan dolayı uzun zamandır foruma katılamadım.Şule Hn.'ın yazdıklarını okudum.Denetmenlerin görüşü hep bu yöndedir.Yani mutad(sürekli) olarak yapılan tüm işlerde bu ticari kazanç yada zirai kazançta olabilirdi pekala mükellefiyet tesisi gerekiyor.sizlere saçma gelebilir ama kanunların yorumlanması suretiyle uygulamalar hep bu yöndedir.Lütfen yazdıklarımı sırası ile okuyarak takip ederseniz neden vergi mükellefi olman�... See more
Merhaba arkadaşlar işlerim çok yoğun olduğundan dolayı uzun zamandır foruma katılamadım.Şule Hn.'ın yazdıklarını okudum.Denetmenlerin görüşü hep bu yöndedir.Yani mutad(sürekli) olarak yapılan tüm işlerde bu ticari kazanç yada zirai kazançta olabilirdi pekala mükellefiyet tesisi gerekiyor.sizlere saçma gelebilir ama kanunların yorumlanması suretiyle uygulamalar hep bu yöndedir.Lütfen yazdıklarımı sırası ile okuyarak takip ederseniz neden vergi mükellefi olmanız gerektiğinide rahatlıkla anlayabilirsiniz.

213 sayılı V.U.K 3 ncü madde: "Vergi kanunları lafzı ve ruhu ile hüküm ifade eder.Lafzın açık olmadığı hallerde vergi kanunlarının hükümleri,konuluşundaki maksat,hükümlerin kanunun yapısındaki yeri ve diğer maddelerle olan bağlantısı gözönünde tutularak uygulanır." denilerek bu maddede kanunlarda tam anlamıyla açık bir şekilde yazılmamış(lafzı) durumda bulunan hususlar için ne amaçla(konuluşundaki maksat)bu kanun hükmü getirilmiş ona bakılır.

193 sayılı G.V.K Madde 66 da ise: "serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler serbest meslek erbabıdır.Serbest meslek faaliyetinin yanında başka bir iş veya görevle uğraşılması bu vasfı değiştirmez."denilerek sürekli(mutad) olarak bu işi yapanların serbest meslek erbabı olduğu ifade edilmekte

193 sayılı G.V.K madde 65 te ise:"her türlü serbest meslek faaliyetiinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır."denilmektedir.

193 sayılı G.V.K 1 nci maddede ise:"gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir.Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır."

193 sayılı G.V.K 2 nci maddede ise:"Gelire giren kazanç ve iratlar şunlardır:1-Ticari kazanç 2-Zirai kazanç 3- serbest meslek kazancı 4-......" olarak devam etmektedir.

213 sayılı V.U.K 153 ncü maddede:"aşağıda yazılı mükelleflerden işe başlayanlar keyfiyeti (durumu) vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.
1-vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı 2- serbest meslek erbabı 3-........" olarak devam etmektedir.

3065 sayılı K.D.V kanunu madde 1: "Türkiyede yapılan aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir.
1-Ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler

Arkadaşlar sürekli olarak yapılan çeviri işi de serbest meslek faaliyeti sayılacağından vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.1 defadan fazla yapılma durumu ise şöyle açıklanabilir.idare yani vergi idaresi bazı işlemlerde örneğin bir arsa alım satımının aynı yıl yada takip eden yıllarda birden fazla yapılmasını veya kat karşılığı arsasını müteahhide veren birinin bu aldığı daireleri (4 daire almış olsun mesela) aynı yıl içinde yada takip eden yıllarda teker teker yada tümü ile bir defada satmasını bir işlemim bir defadan fazla yapılması olarak değerlendirip ticari kazanç elde edildiği gerekçesiyle yani işin süreklilik arz etmesi(mutat olması) sebebi ile mükellefiyet tesisi yolunda işlem yaptığı görülmektedir.bu yüzden sizlerin yaptığınız bu işte süreklilik arz ediyorsa işte o zaman vergi mükellefiyetinizi açtırmanız gerekiyor.işlerinizde başarılar diler saygılarımı sunarım.
Collapse


 
Mahmut Taha SEYAR
Mahmut Taha SEYAR
Local time: 04:41
Turkish
sorularınız için.. Jan 11, 2008

sorularınız olursa bu konu hakkında mail adresim [email protected]
iyi çalışmalar.


 
Serkan Doğan
Serkan Doğan  Identity Verified
Türkiye
Local time: 04:41
Turkish to English
+ ...
Öngörü Jan 12, 2008

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8014522.asp?gid=196&sz=62687
Üstteki haber trajikomik gerçekten.
Burada daha önce belirttiğimiz gibi, er geç devletin bu vergi meselesine el atıp bir ölçü ve nizam getireceği bekleniyor. Herhalde böyle olacaktır. Gereken şeyleri tespit etmek istediği zaman tespit ettiği serbest çevirmenlerin tespit ettiği hesap
... See more
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8014522.asp?gid=196&sz=62687
Üstteki haber trajikomik gerçekten.
Burada daha önce belirttiğimiz gibi, er geç devletin bu vergi meselesine el atıp bir ölçü ve nizam getireceği bekleniyor. Herhalde böyle olacaktır. Gereken şeyleri tespit etmek istediği zaman tespit ettiği serbest çevirmenlerin tespit ettiği hesaplarına tercüme hizmet karşılığı yatırılmış olduğunu tespit ettiği meblağlar üzerinden işlem yapacaktır. Temelde iki ihtimal mevcut. Ya geçmişe dönük işlem yaparak can yakacaktır, ya da “artık böyle, bir daha yapma” deme yolunu izleyecektir. Elbette devlet bununla eşanlı olarak “kimlerin, hangi şartlarda ve nasıl çevirmenlik yapacağını” belirleyecek, “ilkokul mezunu olan insanların (Allahım, şimdi hatırladım, hatta ilkokul mezunu olmayan) nasıl olup da yarım günde “yeminli tercüme bürosu” açabildiğini ve nasıl 66 dilden yeminli çevirmen zaptı çıkarıp Noterlik belgeleri şakır şakır imzalayabildiğini” açıklığa kavuşturacak, yemin zaptı vereceği kişiden gerekli ve yeterli ve inandırıcı belgeler istemesi gereken muhterem noterlerin nasıl olup da “bizi sizi tanıyoruz, zaptı hazırlayıp mektup ile gönderelim, lütfen imzalayıp bize geri gönderin, bu işi bu şekilde halledelim” diyebildiğini irdeleyecek, bir sene içinde yaptığı işlerin %70’i noter tasdikli çeviri olan bir çevirmenin nasıl olup da hiçbir satıra ve sayfaya bir kere bile imza atmadan bu işlerin “kotarıldığını” tespit edecek ve bu tür sayısız “imzada sahtecilik” suçlarının gereklerini yapacak, bütün bu ve benzeri usulsüz uygulamalar için ilgili yönetmelik ve yasaları çıkaracak, ceza ve yaptırımları gecikmeden ve acımadan uygulayacaktır. Neticede, ülkenin çeviri sektörünün “temiz” kalması amaçlanacaktır…
Collapse


 
Selçuk Dilşen
Selçuk Dilşen  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 02:41
Member (2014)
English to Turkish
+ ...
cvp Jan 16, 2008

Son attığım mesaj üzerinden oldukça fazla zaman geçmiş. Hepinizden özür diliyorum.

Birinci konu: Vergi kanunları uyarınca ülke sınırları dışında bulunan kişi ve kuruluşlara verilen mal ve hizmetler KDV'den muaftır. Mal tesliminde gümrük beyannamesi doldurularak ihracın belgelendirilmesi gerekir. Fakat hizmet tesliminde doğal olarak böyle bir şart arananamaz. Stopajın durumunu bilemiyorum ancak stopaj ödenmemesi de mantıklı. Bunun anlamı kestiğiniz fa
... See more
Son attığım mesaj üzerinden oldukça fazla zaman geçmiş. Hepinizden özür diliyorum.

Birinci konu: Vergi kanunları uyarınca ülke sınırları dışında bulunan kişi ve kuruluşlara verilen mal ve hizmetler KDV'den muaftır. Mal tesliminde gümrük beyannamesi doldurularak ihracın belgelendirilmesi gerekir. Fakat hizmet tesliminde doğal olarak böyle bir şart arananamaz. Stopajın durumunu bilemiyorum ancak stopaj ödenmemesi de mantıklı. Bunun anlamı kestiğiniz faturada ya da serbest meslek makbuzunda hizmet tutarının altına KDV ve stopaj eklenmeyeceğidir.
Arkadaşımızın başına gelen konu da, çalıştığı çeviri bürosunun yurtdışına iş yapmış olması ve kestiği faturada KDV talep edemeyeceğinden dolayı, yine yasalarımız gereği, verilen hizmete ait giderlerin KDV'sinin ihracatçı firma tarafından maliyeden talep edilmesidir. Bİraz karışık oldu basitleştirerek anlatayım:
a. Tercüme bürosu yurtdışından sipariş almış ve işi serbest tercümanlarına yaptırmış,
b. Kestiği faturada KDV ekleyemez; o zaman serbest tercümana ödediği KDV ve stopaj kadar otomatik bir zarara girecektir;
c. Bu durumda, yasalar gereği, bu faturadaki hizmeti yaptırdığı serbest tercümana ödediği KDV ve stopajın bedelini devletten (maliyeden) talep etmesi gereklidir (hayali ihracatın ortaya çıkış sebebi olan vergi iadesi)
d. İşte burada, büro, mali mevzuatı bilmemesi ve soruşturup öğrenmemesi nedeniyle, gerçekte vergi mükellefi olmayan serbest tercümana imzalattığı gider makbuzlarını ibraz ederek vergi iadesi talep edince (bu evrakların incelenmesi rutindir, istisna değildir), serbest tercümanların vergi mükellefi olmadıkları ortaya çıkmış (eğer mükellef olsalardı, maliye onların KDV beyannamelerini de görecek ve sorun olmayacaktı).

Bu durumda Türk maliyesi çok acımasızdır ve muhasebeci arkadaşın bahsettiği; geriye dönük kazançların incelenmesi, bunların ve gecikme faizlerinin tahsili; beyanname verilmemesinden dolayı kesilecek cezalar, ödemeye esas fatura-serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmemesinden kaynaklanan usulsüzlük cezaları, bunlara ek olarak bu işin sürekli olarak yapıldığının tespiti ile, "tespit edilemeyen" kazançların "takdir komisyonu" tarafından "takdir" edilerek (hiçbir somut kanıta dayanamaksızın yapılan keyfi ve hukuk dışı bir uygulamadır, fakat hukuk dışı olmakla birlikte "yasa dışı" değildir, bunun yaşam tarzı esas alınarak tespit edildiği söylenmektedir fakat ben bugüne kadar takdir komisyonlarının hiçbir şekilde "bu kişi ne yer, ne içer, nerde oturur, arabası var mıdır, nerde gezer tozar?" şeklinde bir araştırma yaptığını görmedim, tamamen kafadan atma bir şekilde "takdir" ediyorlar) "takdir edilen" miktar üzerinden de ayrıca gelir vergisi ve bunlarla ilişkili ceza ve gecikme faizlerinin talep ve tahsil edilmesi söz konusu olabilir. Bu konu maalesef böyle, umarım en az hasarla atlatılır. Diğer yandan, tespit edilen gelir için tahakkuk eden vergilerde herhangi bir af-vb. söz konusu olmamakla birlikte, mükellefin iyi niyet göstermesi ve mevzuatı iyi bilmediği için kasıtlı değil, hata sonucu bunların başına geldiğini belirtmesi ve ödemesi gereken meblağı verilen süre içinde gecikmeden ödeyeceğini bildirmesi ile "uzlaşma komisyonu" denen başka bir komisyona -süresi içinde- başvuru yapılarak, ceza meblağının "uzlaşma komisyonunu ikna kabiliyetinize bağlı olarak" % 90'a varan büyük oranlarda affı mümkün olabilmektedir.

İkinci konu: Maalesef ülkemizde dolaylı vergiler ve ödemeler dolayısıyla, vergi mükellefi olmak, otomatik olarak bazı düzenli masrafların ödenmesi gerçeğini ortaya çıkarmaktadır.
Vergi mükellefiyetinin açılışında: Maliyeye teslimi gereken evraklar için yapılacak masraflar, harçlar vb., fatura veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bastırılması ve noterde tasdiki ile ilgili masraflar.
İşin yürütülme aşamasında: Muhasebeciye verilecek ücret, işyeri kirasının stopajı (kendi mülkünüz olması durumunda ödenmiyor) ve peşin vergi, muhtasar gibi devletin terbiyesizce üstünüze yıktığı ödemeler ve bunların damga vergileri yanı sıra vergi mükellefiyetinizin açılışından itibaren kısa süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (serbest meslek için eskiden Bağkur vardı) kaydolarak aylık yaklaşık 250-300 YTL civarı sosyal güvenlik primini ödemeniz gerekiyor. Sosyal güvenlik çatısı altına girmek iyi birşey, çünkü birkaç ay içinde siz ve bakmakla yükümlü olduğunuz eşiniz-çocuğunuz (tam emin değilim ama bakmakla yükümlü olduğunuz anne-baba da kapsam içinde olabilir) hastalık gibi durumlarda bakım ve tedavi hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Belli bir yaşta emekli olup maaş alabilmek de bunun gözardı edilemeyecek bir tarafı. En azından, yaşlanıp muhtaç hale gelirseniz, emekli maaşınız karşılığında kalabileceğiniz bakılabileceğiniz huzur evleri mevcut (devlet değil özel).
Collapse


 
hmehmet
hmehmet
English to Turkish
birkac soru Jan 16, 2008

Arkadaslar,

Siteyi ve forumu tesadufen gorup, uye oldum. Onemli bir konu uzunca tartisilmis. Ana fikir serbest cevirmenlerin vergi odemesi gerektigi. Bununla ilgili birkac sorum var.

1. Tamam, vergi konusunda yanildigimizi kabul ettik ve duzenli bicimde odeme yapmaya karar verdik diyelim. Bu durumda, ilgili vergi dairesi, "hosgeldin" mi der yoksa, "geldigin iyi oldu, bir inceleyelim seni, eskiye yonelik birseyler var mi bakalim" mi der? Yani o ana kadar vergi verm
... See more
Arkadaslar,

Siteyi ve forumu tesadufen gorup, uye oldum. Onemli bir konu uzunca tartisilmis. Ana fikir serbest cevirmenlerin vergi odemesi gerektigi. Bununla ilgili birkac sorum var.

1. Tamam, vergi konusunda yanildigimizi kabul ettik ve duzenli bicimde odeme yapmaya karar verdik diyelim. Bu durumda, ilgili vergi dairesi, "hosgeldin" mi der yoksa, "geldigin iyi oldu, bir inceleyelim seni, eskiye yonelik birseyler var mi bakalim" mi der? Yani o ana kadar vergi vermemis olanlar icin, vergi vermeye baslamak, "aman eskileri de kontrol ederler bunlar" dusuncesiyle gececek bir bes sene (geriye yonelik inceleme limiti) mi demektir? Bu konuda mutad uygulama nedir?

2. Capital dergisinin son sayisinda verilen Vergi 2008 Rehberi adli kitapcikta, bu baslik altinda sozu cok gecen GVK'nin 18. Maddesi'ne iliskin soyle deniliyor: "Bugun, Kanunun 18 nci maddesi kapsaminda sayilan serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen gelirler miktarina bakilmaksizin, gelir vergisinden istisnadir. Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanligi'nca yayimlanan, 224 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebligi'nde de, herhangi bir tutar siniri olmaksizin; kendi nam ve hesabina bir isyeri acmaksizin mutad meslek olarak Gelir Vergisi Kanunu'nun 18'nci maddesinde belirtilen teslim ve hizmet ifalarini munhasiran ayni Kanun'un 94 uncu maddesinde sayilan ve vergi kesmekle yukumlu bulunanlara yapanlarin, defter tasdik ettirme ve tutma, belge duzenleme ve beyanname vermelerinin gerekmedigi ve ayrica beyanin tevkifat yapmakla sorumlu olanlarca yerine getirilecegi aciklanmistir."

Simdi bu 2008 rehberini hazirlayanlar, konu basligi altinda sozu edilen kanun degisikliklerinden habersiz olabilirler mi? Ayrica bu bilgiler, hazirlanmakta olan Yeni Gelir Vergisi Kanunu'undaki degisiklikleri bildiren Referans gazetesi kaynakli su linklerdeki haberle teyid ediliyor: http://www.kobifinans.com.tr/tr/bilgi_merkezi/02050302/12604/3
http://216.239.59.104/search?q=cache:Rj3D1Gm-viEJ:www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=595224%20"yeni%20gelir%20vergisi%20kanunu"%20mutercim&hl=en&ct=clnk&cd=3&gl=tr

Simdi hangisi dogru?
Collapse


 
Pages in topic:   < [1 2 3 4 5] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

Freelance çevirmenler için vergi ve faturalandırma işleri nasıl yürüyor?


Translation news in Türkiye





Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »